diumenge, 6 de juny del 2010

Matxacuca a la Copa del Món d'Andorra, Soldeu

Aquest diumenge dia 6 de juny es va disputar la segona prova de les Skyrunners World Series Trials que consta d'un total de nou proves. Les World Series Trials complementen les cinc curses del campionat mundial. Són d'un format més curt i els corredors que segueixen el calendari mundial estan obligats a disputar com a mínim una de les nou proves de les Trials si volen tenir opcions de cara a la classificació final ja que puntuen tres de les cinc millors Skyrunners Races i una de les nou  millors Skyrunners Trials fetes per cada corredor.
En aquest cas era la Travessa a Canillo amb sortida i arribada a Soldeu i passant per la increïble Vall d'Incles, amb un recorregut inicial de 20km amb un desnivell positiu de 1740metres, realment el recorregut era preciós i fins allà es va desplaçar l'Òscar Carrasco.  Al tractar-se d'unes Trials faltaven les principals figures del campionat i la gran majoria de corredors eren catalans i andorrans, però això no vol dir que els que estaven allà fossin coixos precisament. Malauradament per tractar-se d'una prova de la Copa del Món l'organització no va estar a l'alçada de les circumstàncies per un event d'aquestes característiques i els que estavem allà tenim clar que la culpa no va ser dels corredors, però anem a pams.
Després d'una setmana de molta calor el diumenge es va despertar amb pluja que feia amenaçar el recorregut inicial. A les 8 del matí recollida de dorsals i van informar que la cursa s'escurçava i no es feia el primer cim per causes metereològiques que van anar empitjorant. En el moment de la sortida van informar que es feia una cursa alternativa d'uns 12-13 km, sense fer cap cim i que es feia integrament a la Vall d'Incles. L'organització va improvisar un recorregut i els darrers tres kilòmetres del recorregut inicial es feien d'anada i de tornada, però el marcatge s'havia fet pensant que es feia de pujada i no de baixada com era el cas. I el que va passar va ser que el grup de deu corredors que anava escapat i ja havia agafat certa distància, on estava ben col·locat l'Òscar Carrasco, es va passar de llarg un corriol a l'esquerra que no estava senyalitzat correctament. No va ser fins el km 8 que un responsable va aturar a aquest grup de corredors i va informar que no anaven bé, que s'havien saltat una part del recorregut, però ja anteriorment un vehicle de l'organització  havia vist als corredors a l'inici de la segona pujada i no els va avisar que anaven per un camí errat.
A partir d'aquí discussions amb l'organització i reunió a l'arribada amb l'arbitre de la federació, director de cursa i corredors implicats, van reconèixer que el punt estava mal senyalitzat però que com hi havia corredors que havien completat el recorregut correctament, era culpa dels corredors no haver reculat. Que tenen la seva part de raó i les condicions no eren les idònees però es tracta de competicions on els corredors van al límit i no han de dubtar en cap moment cap a on han d'anar sinó es dedicarien a fer curses d'orientació i no és el cas.

Al final desqualificació dels favorits, en aquest cas els deu primers en qüestió, amb noms com Just Sociats, membre de la Selecció Catalana i actual campió de Catalunya 2010, que anava primer, Òscar Roig, Remigio Queral, Toti Bes corredor també de la Selecció Catalana, grans figures de l'atletisme de muntanya del nostre país,  i entre ells el nostre Matxacuca Òscar Carrasco. I justa victòria, tot s'ha de dir, perquè va fer el recorregut correctament, de Sebastian Sanchez de l'equip Running Team La Tienda amb un temps 1h32'44".
Podeu consultar les classificacions a: (també surten els desqualificats)